U Click Me...I Click U Back

Monday, September 9, 2013

Dengarkan Aje..Jangan Durhaka Sudah!!

As salam..
Pagi ni sejuk tahap nak bangun kul 12 tengahari..
Tapi apakan daya..
Bila dah jadi emak2 nih..
WAJIB bangun pagi giteww..
Jadila emak yang solehah kepada anak2kan?
Buat sarapan pagi..
At least ayaq panaskan?hehe

Last saturday aku ada kursus integriti kt SMK Taman Melawati..
Jiran sekolah kitaorang la tu..hehe
Anak2 aku mintak tolong parents aku jaga..
Kecuali kakak ada kelas intensif UPSR kat sekolah sabtu ahad..

Setel kursus dalam kul 12 lebih camtu..
Ambik kakak..terus gerak balik ambik anak2 aku kat umah parents aku..
Ala..dok 1 kawasan perumahan jugak..ngee
Then setel fetch up derang..
Kak ngah bukak la citer..
Jeng..jeng..hehe

Dia cakap nenek bising la ummi..
Pasal aish kurus macam tak cukup susu..
Nenek tanya kenapa ummi tak bagi susu botol(maksudnya FM)?
Aku diam sebab isu ni dari aku ada anak 1 lagi kot..

Ala..aku faham mak2kan...
Dia suruh aku bagi susu campur..
Siang bagi FM..malam bagi BM..
Dia cakap mudahkan aku..
Aku bukan nak melawan..
Tapi pengalaman 3 orang anak yang rejected susu aku..
Cukupla jadi pengajaran kat aku..

Dulu kakak2 Aish aku dh cuba nak bg susu badan lama..
Tapi takde rezeki sebab masa tu aku tak celik lagi pasal ilmu2 penyusuan susu ibu nih..
Pastu anak2 awal2 lagi dah campur..
Dah sedap susu FM kot..

So kali ni aku nak menyusukan aish dengan susu yang TERMAHAL di dunia..
Dan aku tau aku mampu..inshaAllah..
Sayang sebab dulu2 pun susu banyak..
Cuma tak berapa celik ilmu..
Mungkin bukan rezeki kakak2 Aishkan?

Dan aku faham mak aku nih..
Actually dia pun nyusu badan anak2 dia..
Tak silap 5 orang dari siblings aku fully susu ibu..
Tapi mak aku ni suri rumah sepenuh masa..
So mungkin pemikiran dia ingat aku kerja..
So aku patut campurkan susu untuk mudahkan aku..

Alhamdulillah..so far aku langsung tak rasa susah nyusukan aish secara fully bf..
Alhamdulillah Allah masih lagi izinkan aku bagi Aish susu aku..
Syukur sangat..
Yelar..ilmu penyusuan ni sampai skang pun aku belum habis lagi study ko..
Pelan2 kayuh..
Aku tak ambik hati pun yang mak aku bebel gitu..

Sebab aku tau dia nak cucu dia tembam..
Sihat walafiat..
Aku pun nak anak aku sihat..
Dan cuba memberi yang terbaik jugak untuk semua ank2 aku..inshaAllah..
So dengarkan aje la ek.
JANGAN DERHAKA sudah..ngee

8 comments:

Anonymous said... Reply Comment

semoga akak kuat semangat. Chaiyok!!! Mak saya pon bising gak hr tu. tp sy diam jek. hehehe...

TeacherAzimah said... Reply Comment

btl rine...mak sy pun dulu bising gitu jgk. masa anak 1st, sy yg taktau apa ni ikut jer. so abg iman hanya menyusu BM dlm pantang pastu terus melekat dgn FM. anak kedua mcm dah celik ilmu sket pasal susu ibu ni, alhamdulillah dpt lar bfd amal smpi 2 thn. wlupun hujung2 tu campur jdk dgn fm. my mom tetap bising tapi mcm rine ckp...dgr jer jgn jawap apa2. diorang bising tu demi kebaikan anak cucu dia jgk cuma dia pandang dr sudut lain. itu jer :-)

mOoN said... Reply Comment

semoga dipermudahkan sis... insyaALLAH 2nd child ni dah niat nak fully bf jugak..

ameris said... Reply Comment

biarkan je rine. orang tua mmg gitu...
masuk tinga kanan kaur tinga kiri.
jgn amik ati dgn diorg ok.

Hanis MY said... Reply Comment

go go sis! aish deserves the best!

Nad MamaZN said... Reply Comment

Moga akak terus cekal!

SyimaSyaz said... Reply Comment

kuat semangat kak...

mak saya pun mula2 je dia asyik ckp ssh2.. tp saya positif kan diri n ckp dalam hati, dia neves kot nak handle ebm. so saya carik jalan mudahkan dia.last skrg dia jadi duta susu ibu kat kawan2 dia yg racun dia dulu.. pastu saya suka tinggalkan buku pasal susu ibu kat rumah mak.educate secara halus...takyah gaduh2... kan

Cute Mum said... Reply Comment

tahniah..
uyun pon sampai sekarang mak anggap fully BF tue susah.. sebab bila time jalan, susah nak tinggalkan Sara.. tapi uyun tak kesah pon.. Sebab rasanya anak memang jenis melekat kot.. Dania walaupon campur dari baby lagi (sebab takder ilmu PSI, padahal susu time tue byk gak..) tetap gak susah nak tinggal.. dah 3 tahun nie je baru ok sikit.. tue pon paling lama 4 hari. balik terus demam..
jadi bukan sebab susu ibu, susah nak jaga anak.. kan2..
alhamdulillah lagi berapa minggu cukup 1 tahun sara fully BF.. Harap sampailah 2 tahun..