U Click Me...I Click U Back

Sunday, June 16, 2013

Abah

As salam..
1st time aku citer pasal abah aku kat sini..
Abah aku ni orangnya pendiam sikit.
Tapi ko kena pandai sembang2 ngan dia..
Macam laki aku pandai sembang ngan dia.
Aku pun kalah..


Abah aku ni kira anak sulongla dalam family abah aku..
Sebab sebelum dia actually ada kakak2 orang atas dia..
Tapi meninggal sebab demam panas masa kecik..
So abah aku ni kalau kakak2 dia masih ada pun jadi jugak anak sulong laki yg 1st la..
Tapi kakak2nya dah umur tak panjang..
Jadila abh aku ank sulong secara tak langsung..
So adik beradik abh aku semuanya ada 5 orang tak masuk yang meninggal masa kecik tu..
Sekarang tinggal 4 aje sebab pakcik aku dah meninggal sorang sebab sakit kanser usus 3 tahun lepas..
Al-fatihah..


Abah aku seorang pegawai askar..
Umur dah 64 tahun
Dah pencen pun dengan pangkat leftenan kolonel..
Sebab abah aku army..
So memang merata la kami berpindah randah..
Aku pernah duduk Sabah dan Sarawak..
Sabah 2x kot..masa aku sekolah rendah..
Dan masa aku baru kawen abah aku dok sana lagi sebelum pencen...


Aku tak ikut sebab masa ni dah kawen..
Masih belajar di UiTM..
Yang ikut adik2 aku yang kecik je..
4orang adik aku yang masih sekolah..
Adik aku sorang je perempuan..
3 lagi are boys..
Kakak ngan abang2 aku semua dah kawen.
Kami semua 9 beradik..
Kiranya abah aku la yang tanggung kami semua belajar..
Sebab mak aku memang suri rumahtangga sepenuh masa gitewww..


Sebab abah aku askarla..
Kami banyak merantau..
Abah aku pun pernah dok australia 6 bulan kot..tinggal kami kat sini..
Sebelum kami gi Sabah..
Sebab selalu merantaukan..
Sekolah pun bertukar2..


Sekolah rendah je adala 5-6 buah sekolah kot ko..hahaha (takdan nak kira)
Tapi sekolah menengah setia ngan APGS je..
Sebab masa tu abah aku stay KL lama..
Kami semua pun dibesarkan di KL..
Di Taman Melati ni la aku dibesarkan
Kesiankan?macam orang takde kampung..
Tu yang meroyan kalau kena raya kt KL..
Meroyan jugak ajak hubs balik penang kalau raya..hahaha


Back to my abah..


Sekarang aku dok dekat je ngan umah parents aku..
Everyday abah aku datang nak main ngan cucu2 dia..
Especially dak Aish..
Everyday datang hanta kak cik Yaya gi tadika..hehe..
Rilex je aku ek..
Pendek citer..abah aku memang sukala datang umah aku..
Kadang lepas balik surau solat isya' singgah malam2 nyembang ngan hubs aku..


ohh...lupa nak tempek gambar abah aku..
Jap aku cari..


abah ngan ma aku..masa konvo aku di uitm


abah aku hobi dia suka berbasikal..
Everyday pagi2 dia akan berjalan dulu..
Then dia akan berbasikal..
Banyak kalila berbasikal sampai ke Melawati tuh..
Jauh kot bagi aku..ngan bahayakan..
Tapi dah tu kesukaan dia..
So aku bincang ngan laki aku..
Kot nak bg hadiah basikal untuk abah aku..
Kebetulan plak nak dekat fathers day masa tu..(aku beli last week)
Sebab basikal dia dah burok kot..
Kalau nak harap dia beli aku tak rasa dia akan beli baru..hehe..
Bincang2 then gi survey..


maka basikal ni jadi pilihan aku dan hubs untuk abah aku..aku harap sangat dia suka..


alhamdulillah..since dia dapat basikal tu..
Seronok dengar dia bercerita basikal ni powerla.
Best untuk naik bukit..
Aku tumpang happy je kalau abah aku suka..
Takpela..duit boleh dicarikan..
sesekali berbelanja sedikit untuk abah kesayangan..


Dikesempatan ini..(poyo ayat)
Aku nak wish happy father's day untuk semua bapa2 di luar sana..
Semoga sentiasa menjadi bapa yang bertanggungjawab..
Bapa yang penyanyang..
Dan semoga sentiasa berbahgia..
Dan untuk hubs aku..
Takde hadiah untuk u k..
Sebab ai dah pokai kena tunggu gaji..
Nanti ai banje u makan kat luar k..
Tunggu gaji..hahaha..
Tapi kalau u ada duit lebih..
Ai tak kisah pun u banje ai..
Malah ai lebih suka..
Murah rezki u..hehe..


Sekian entry abah aku..
Okbai

posted from Bloggeroid

7 comments:

TeacherAzimah said... Reply Comment

wahhhh rine mmg teror buat entry panjang2 kat smartphone jer ek...bagus2 hehe...i tak reti sgt huhu..rasa tak puas.
ok jom ler kita pujuk laki masing2 untuk belanja kita mkn kat luar mlm ni hahaha...sbb nak harap kita belanja?? dah pokai jugak hahaha

Kuazue Mohd said... Reply Comment

alhamdulillah...dpt buat abah tersenyum ya cikgu...

LYAfrina said... Reply Comment

xde hadiah xpe..apa y penting doa dr seorg isteri & anak.. itulah hadiah terbaik.. ;-)

amal said... Reply Comment

abah akak tegas x? maklumla askar kan hehe.. selamat hari bapa utk abah akak. semoga sihat2 selalu..

Aty_Fared said... Reply Comment

64 tahun kuat lagi nak berbeskal..:) sihat..alhamdulillah..selamat hari abah pada abah akak...:)

PinKy MoMMa said... Reply Comment

9 orang? meriah ni kalau smua berkumpul..selamat ari abah buat seluruh ayahanda kita di mana juga mereka berada..

ayah kite garang mcm polis hehehe..bukan ank2 jer takut..org yg tgk pun takut huhu

Cik Puan Rara said... Reply Comment

kalau jd anak askar mst selalu pindah kan.mak rara pon ckp cm tu.