U Click Me...I Click U Back

Tuesday, May 21, 2013

Aish Iskandar Dah 7 Bulan

As salam..
syukur alhamdulillah..
kerana Allah pinjamkan amanah yang sangat homei ini..
syukur jugak sebab Allah bagi aku merasa amanah menjaga anak lelaki..
alhamdulillah..syukran!!

buah hati intan payung aku ni dah genap 7 bulan hari ni..
sekejap je kan?
masih terasa lagi ngilu bersalin dak Aish ni..seyes..
tu sebab aku merancang untuk ada 4 orang anak aje..
rasa dah tak larat je badannya untuk melahirkan lagi hamba Allah..

yelar..ramai yang cakap masih muda lagi..boleh lagi kalau nak..
tapi badan yang menanggungnya tak semudah orang yang bercakapkan??
tapi korang2 semua..yang masih ada 1-2 anak tuh..
beranak2 la lagi..bagi meriah sikit rumah tuh..hehehe
sebab tahun lepas kak cik Yaya dah besar..
borink je bila dia gi umah pengasuh..
terkebil2 aku nengok hubs aku..
hubs tengok aku..ngeee..
memang cam tak besh la takde anak kecik kan kat rumah..
aku tujukan kepada mak2 muda ek..
jangan ada yang terasa plak..hahaha

ohh..back to the topic then..

Dak Aish takde banyak sangat bezanya masa dia 6 bulan..
tingkah laku semuanya tak banyak sangat perubahan
cuma aku notis dia lebih banyak minum susu berbanding kecenderungan nak makan..
bubur nasi reject..
adala 2-3kali aku buat..dia buat2 aksi nak muntah..
terasa aku tau!!
then sekarang aku stick dengan bagi dia puree je dulu..
cuti sekolah ni aku nak mula balik buat bubur nasi..
hmm..risau jugak aku..sebab pengalaman anak2 yang lain takde masalah langsung bab makan..
tolak batu kayu kot..hahaha
semua badan akak2 dia bam bam..

korang ada apa2 solution tak nak suggest kat sini?

sekarang aku banyak letak dia dalam walker..
sebab aku tak boleh nak letak dia kat bawah selalu..
kuman2 kan..kita tak nampak..
dak Aish ni tak reti lagi kutip2 benda kecik2 masuk mulut..
mostly yang besar2 la..
semua benda nak hisap..
dah explore meratala dengan walker dia tuh..
hahaha..

 gambar anak ni harusla besau menempeknya...hehehe..

 ni aku sempat amik masa dia sendiri bangun nak duduk..lepas tu tak buat2 dah ko..hahaha..dik buatla selalu..ummi tak sabar nak tengok kamu duduk nih..

ini je sekeping gambar yang sempat aku snap masa dia genap 7 bulan ni.. pagi tadi punya gambar..tak sempat nak snap bebanyak sebab kunun nak snap lepas dia mandi..sekali tak sempat jugak..huhu

happy 7 months my little boboy!!
may u will be a good muslimin..
and a good son to your parents as well..inshaAllah..
aamiinn..



10 comments:

Ayu Firzara said... Reply Comment

Happy seven month!
Zahra esok masuk 10 bulan! =)

Nad MamaZN said... Reply Comment

Yeayyyy!
Aish dh besar! :)

Izzati Asyraf said... Reply Comment

Akak try buat bubur nasi campur dgn puree yang dia suka..@ try bubur+kurma..Sebab sesetengah bb suka manis..@ try buat couscous+puree..@ try oat+puree..

fifi said... Reply Comment

Dah besar ye anak bujang ni.rissa tak suka buah manis..pisang,mangga..semua dia reject!

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

cepat je kan dia besar...dah boleh naik walker ...rancak berjalan lah tu...

TeacherAzimah said... Reply Comment

ok i terasa u sbb baru ada 2 anak hahaha...wei doakan sy yer. ni tak lekat lg ni camne haha
be a good boy yer aish...alololo tomei sgt2 dia. putih!

ladysara84 said... Reply Comment

happy 7 months aiys..

takpe kalo dia taknak makan...jgn paksa k...lg pun baru 7 bulan...susu tu still ckup untuk tampung nutrisi dlm badan dia...cuba lagi ubah menu makanan dia...macam baby saya dulu pun mcm tak berapa nak makan..saya cuba jugak plbagaikan bubur puree dia...bg dia rasa pun dah ok...6-12 bulan ni kan tahap baby tgh nak kenal makanan...so jgn risaulah...bila dah 1tahun nnt baru bg vitamin supaya selera mkn dia naik...

aThidEaN said... Reply Comment

hensem boy!!!
akak, maybe leh masak bubur plain, pastu masukkan puree.
sebab aish dah terbiasa kot rasa manis puree tu. jadi bila bg bubur nasi + ayam xde rs manis, dia xnak.
try cmpur mcm kurma dlm bubur ke..or epal.

Mimy Hamid said... Reply Comment

aish hensem nya...dulu fayel ada problem makan...stop kejap buat puree bg cerelac...then back to puree...baru ok

Nur-nba said... Reply Comment

Comelnya Aish.. Moga Aish membesar dengan sihat dan cergas. Tahun ni ramai kawan2 dapat baby boy..