U Click Me...I Click U Back

Monday, April 15, 2013

Resepi Daging Masak Ubi Kentang Ala Pakistan

As salam..

Isnin weyhh..
isnin jugak aku ada meeting ngn GB hari ni kul 12 sat gi..
Jangan Monday Blues udah ek..
mujur hari ni jadual xpenuh sangat..
yeahhh..alehh..pejam celik pejam celik sat je dah hbs seminggukan?

ok..hari nak share resepi kat korang..
resepi turun temurun..
mak aku ni anak orang pakistan..
so segala jnis masakan yg ala2 pakistan tu terrorla nk habaq mai..
aku penah googled resepi ni..
nan hadooo..makanya aku sms kakak ipar aku tnya dia camne nak buat...hikhik..
sebab aku takut tersalah buat..
penah buat dolu2..tp dah hilang ingatan kot..
dok beranak byk..urat putuih (alasan ko mmg byk)


inila rupa hasilnya..pttnya kuah tu jd pekat lg..tp saje buat ada kuah sikit baru sedap nk cicah roti..ngeee...

sebab aku type pakai hp..so takdela rajin sangat nk type bahan2 dia satu2 korang ek..

~ mula2 ko kisar cili kering ngan bawang besar dan bawang putih..(ikut banyak mana mulut nak makan k)
~ ubi kentang dalam 3 biji ikut suka nak potong pnjg atau petak
~ daging / ayam ikut banyak mulut jugak nak makan
~ tomato potong2 dalam 2-3 biji (mmg kena byk sbb mmg masam2 sikit)..kalau takde tomato..boleh pkai sos tamoto k..
~ pastu hiris kecil jgk bawang merah kecik utk menumis..

1) mula2 tumis hirisan bawang merah..
2) bila dah kekuningan..masukkan cili kering yang telah diblender dgn. bwg tadi..tumis sampai pecah minyak..bg lama sikit sampai hilang hamis cili k..
3) pastu masukkan daging / ayam dan masukkan air ikut byk mana kita nak masakan itu berkuah..tutup sehingga mendidih dalam 10mins
4) masukkan ubi kentang dan biarkan ia mendidih..daging empuk dan kuah menjadi pekat..
5) boh tomato
6) tutup api dan sedia dimakan..ngeee..


anak2 aku makan bertambah2 siap rekues buat lg..bukan susah pun kan?

cubala ek..makan ngan roti pun sedap...


satu periuk aku masak ni je yang tinggal..habuan bawak bekalan gi sekolah..boleh cicah2 rotikan..

SELAMAT MENCUBA!!

p/s : jangan tanya aku kenapa nama dia gitu..sebab biler tnya mak aku..dia yang cakap nama tu..hehe

posted from Bloggeroid

13 comments:

inazamri said... Reply Comment

kalau tgk rupa mcm asam pedas lak

With Julia said... Reply Comment

yeyyyy dah ada idea nk masak apa utk balik mkn petang nih gan walid....besttt ye simple je resepi dear...sekali baca pun dah leh hafalll yeyyy tenkiuuuuu

Nad MamaZN said... Reply Comment

Senangnye!
Nak try!
Cicah roti canai instant sedap gak ni kan?

Kak kalu pakai cili boh ganti cili kering bleh jugak kan?

Chekgu Azrine said... Reply Comment

inazamri..rupa sama..rasa tak sama..hehe

Chekgu Azrine said... Reply Comment

Withjulia..apalagi sis..masak..jgn tak masak..nti dh cuba..kongsu diblog ye..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

sis nad..boleh je..tp tak jamin thp.kesedapan dia biler guna cili kering lg sedap!!

JaSSNaNi said... Reply Comment

tak penah wat camni lagi.. nak try lah.. sedap plak nampak bila dah sebut leh cicah roti tu, nak beli roti prancis yg keras tu.. sedap ar cicah kan.. nyam nyam..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

kak jassnani..mmg sedap..jamin...cubala ek..

Kesuma Angsana said... Reply Comment

tq share resepi. kena cuba ni, nampak sedap aje!

Lydia Miza said... Reply Comment

Nmpk sedap

PinKy MoMMa said... Reply Comment

baru nak tanya naper nama dia camtu..tiba2 dah bg warning kat bawah huhuhu

fUzA said... Reply Comment

malas amik resepi. Nanti buat erk. Tq in advance

fUzA said... Reply Comment

malas amik resepi. Nanti buat erk. Tq in advance