U Click Me...I Click U Back

Wednesday, December 5, 2012

Pengalaman Bersalinkan Aish Iskandar - Bahagian Akhir

As salam..

wah semalam ramai je yang frust sebab nak tahu kisah selanjutnya.. hehehe

sambungan dari Bahagian 1 dan Bahagian 2

ok..ok..meh kita sambung ek..kat mana ek semalam??

jam dah menunjukkan kul 9 malam di LR..

bila dah dilated 8cm baru saya rasa sakit menyucuk2 setiap 2 minit cenggitu.. sakit contraction makin kuat..bila sakit tu datang saya cuba tarik nafas panjang2.. dan mengucap.. siap pegang tangan Mr Hubby..Mr Hubby ada bagitahu "kuatnya u pegang tangan i".. hehehe

setiap kali sakit tu datang memang cam gelupur jugak la.. tapi masih boleh tahan.. yang tak menahan tu Mr Hubby asik buat lawak je.. "nak beranak lagi tak lepas nih?"..soalan tu yang dia gi tanya saya.. memang geram sangat masa tuh..orang tengah sakit2..dia buat lawak plak..adoiiiaii

nurse pesan kalau rasa nak meneran tu panggil ye..dalam kul 9.30 camtu.. saya dah rasa ada benda nak terkeluar.. rasa macam nak meneran dan sakit sangat..Allah sahaja yang tahu..dan masa tu saya dah rasa sudah tiba masanya baby saya melihat dunia..

Dr Salleh dan 2 orang nurse masuk untuk membantu saya meneran.. al-maklumla..dah hampir 4 tahun tidak melahirkan anak.. agak kekok bila nurse suruh kangkangkan kaki.. tarik buku lali ke belakang.. tarik nafas panjang2.. teran sambil kepala turun ke dada dan jangan sesekali angkat punggung.. eh...korang faham tak?kalau tak pun buat2 je la faham ek.. hehehe

maka proses meneran pun berlaku..btw.. Mr Hubby tak masuk sebab dia penakut.. dalam empat orang anak saya bersalin.. anak 1st je dia masuk LR..yang lain dia tak sanggup..huhu..so saya dah terbiasa bersalin tanpa dia..uhuk..sadis di situ..

ok.. sambung part proses meneran.. ada masalah actually.. jenuh saya meneran since dari 9.30..baby tak keluar2.. dan ada jugak yang saya failed sebab saya lepas nafas salah.. Dr Salleh dan nurses beri semangat kat saya.."sikit lagi..sikit lagi..dah nampak kepala..."..tapi saya tak rasa pun macam baby nak keluar.. huhu..sebab kebas kot..

jenuh saya teran.. sampai satu tahap saya give up.. nurses dan Dr Salleh beri semangat cakap kena teran jugak sebab kepala baby dah nampak..tak tahula kenapa susah sangat nak keluar sebab saya dah meneran sekuat hati..

dan sampai satu tahap.. saya tekad nak teran tanpa henti.. dan ada 2 orang nurse masuk beri semangat kepada saya untuk teran sekuat hati. siap pegang tangan saya..tolak kepala saya ke dada.. dengan sorakan

"teran..teran..sikit lagi..sikit lagi..dah nampak kepala"..entah berapa kali...

tengok2 Aish dah keluar dan Dr Salleh tunjuk kat saya dan tanya.."baby apa"..saya jawab.."boy"

syukur sangat.. finally i made it!!!masa tu leganya Allah sahaja yang tahu..

Dr Salleh cakap kedudukan baby masa keluar muka ke atas.. and thats why payah baby nak keluar.. normally baby keluar muka ke bawahkan??dalam 10 kelahiran ada 1 je kelahiran yang akan berlaku sebegini..ia dipanggil Posterior Position.. (nanti saya buat entry kalau berkesempatan)



syukur sangat sebab selamat melahirkan dengan Aish Iskandar tepat jam 9.57 malam dengan berat 3.25kg (paling kecik among my child) dan luka epi pun sikit je..

fresh from oven..my only Boy in my beloved family...syukran

tapi..part yang paling tak besh is..saya masih rasa rengat yang kuat sangat..sebab saya memang pesen ada rengat.. menurut Dr Salleh.. kalau anak ke-4.. 4 hari saya akan rasa rengat tuh..

yang tak tahan masa nak kena jahit tu saya rasa tak tahan sangat sakit rengat tu..siap bagitahu kat Dr Salleh masa dia jahit tu cepat2 bagi pain killer..sebab memang sakit dia unbearable.. huhu..menggelupur jugakla..sakit kena jahit tak berapa sangat.. Dr Salleh jahit cepat dan nampak expert sebab memang kepakaran dia kan??

maka dapatla saya 2 biji pain killer.. tak sampai 15 minit hilangla sikit2 sakit rengat tuh.. kalau tak menggelupur je.. huhu..

sebelum nurse tukar2 dan bersihkan apa2 yang patut.. dorang bagi anak2 saya masuk ke LR tengok baby dan SIL dan suami pun ada..masa tu dah kul 11 malam.. anak2 sekolah plak esoknya..dan sempat BF Aish kat LR sebelum saya di tolak ke wad.. 

saya mintak wad yang ada 4 bedded sebab takla rasa sunyi sangat ...Mr Hubby tak boleh nak teman saya tidur kat hospital sebab nak kena jaga anak2 kat rumah..

tamatla pengalaman bersalinkan Aish.. ini mana yang saya ingat.. ada jugak yang terlepas nak cerita..sebab cerita 45 hari yang lepas...kadang2 hilang ingatan jugak..

semoga menjadi manfaat kita bersama ye.. 

kepada yang bakal melahirkan anak soon..selamat melahirkan dan semoga dipermudahkan ye...

13 comments:

eima said... Reply Comment

hmmm rengat tu ape ek ....tak paham ...

Nad @ MamaZN said... Reply Comment

Alhamdulillah..
Selamat sumenye =)
Lega bile bace, hihihii

mrs kayrul said... Reply Comment

baby kayrul pun sama lahir kepala mendongak kat atas gak...yg keciannya vacum asyik terlepas jer sudahnya kepalanya luka teruk...

teran memang tak payah kira..banyak kali sampai kaki pun krem...siap cakap kat doktor nak rehat kejap coz kaki krem

Si DauN CeRi said... Reply Comment

alhamdulillah.. selamat semua. comel betul baby boy kak azrine. gerammm je tgk.


kelakar part suami akak buat lawak time nak bersalin tu. hihi

TeacherAzimah said... Reply Comment

Sepanjang kita baca pengalaman rine melahirkan aish, terbayang2 proses kelahiran anak2 sy dulu. Pastu bulu roma meremang2 menahan 'kesakitan' bersalin. Serius wei...sakit! Tp tular, tgk muka baby terus hilang rasa sakit kan? :-)

fuZa said... Reply Comment

yang penting semuanya dah selamat. Alhamdulillah

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

fuh!!!macam saya baca sambil membayangkan...heheh..rengat tu setiap kali saya lepas bersalin memang ada...lepas makan ubat baru lega...wah...bagus!!!ada rancangan tak nak tambah lagi?hehehe

aThidEaN said... Reply Comment

akhirnya habis dah kisah kelahiran Aish. suspen dan membuatkan sy nerveous tunggu turn sy nnt.

aaaaa takut kak..
nnt share tips2 pernafasan tu kak masa dr mula contraction (ms akak kat rumah tu) sampai la time nak meneran tu..

saya sgt perlukan tips2 pernafasan ni..

klu akak tulis dlm bntuk note, sy copy paste n print terus nk baca selalu.heheh

tq in advance

Teratak Hami said... Reply Comment

Sakit rengat tu camne?

Lepas akak bersalin memang ada rasa sakit menyucuk-nyucuk kat bhgn anu tu especially time menyusu baby tapi takde pulak doktor kasi pain killer /ubat2. Sakit yang akak alami ni adalah proses nak kecutkan rahim.

zainur1925 said... Reply Comment

berpeluh-peluh dan seriau membaca...huhu...tp alhamdulillah selamat semuanya...arini last day pantang kan?

Kak Aya said... Reply Comment

chekgu, berapa kos chekgu bersalin di Pusrawi tu?

Kak Aya said... Reply Comment

berapa kos bersalin yg chekgu bayar? masih tengah survey lagi ni.

BAIZURA NATASHA said... Reply Comment

Ya allah..seram plak sy bc ksh chekgu ne. Tp atleast dpt gmbrn yg baek2 besalin kt pusrawi ne. Hee.