U Click Me...I Click U Back

Tuesday, December 4, 2012

Pengalaman Bersalinkan Aish Iskandar - Bahagian 2

As salam..

hari ni mak genap 44 days..yeayyy to me!!

***********

ok..nak sambung cerita dari Bahagian 1

saya terus jawab.. pergi jela.. mungkin rezeki baby untuk hari ini.. at least dapat duit buat belanjakan??

Mr Hubby memula macam berat..tapi saya kuatkan semangat untuk dia untuk terima je kerja tuh sebab saya agak rimas sikit kalau ada orang push2 saya cepat ke hospital..*ok..agak keji disitu..jangan tiru!!

so Mr Hubby menjalankan tugasnya mencari rezeki yang halal.. saya pun menjalankan tugas saya dengan menyetel hal2 kain baju kat rumah.. selesai je.. dalam pukul 1 cenggitu saya pesan kat anak saya kakak untuk gerak saya bangun kalau saya tertido lama sangat.. paksa jugak diri tido walaupun masa tu dah rasa mild contraction yang agak kerap.. *dalam hati memang dah rasa kompem bersalin hari ni

sebab adanya mild contraction tu.. makanya tido pun takde la lena sangat..saya sempat bangun bebel2 kat anak2 saya yang asyik bergaduh je.. cam nak gegar rumah ni saya rasa.. bising betul dorang.. tak pernah2 lagi saya rasa macam nak marah sangat kat dorang.. sebab jarang dorang nakal sangat camtuh..huhu

so saya bangun dalam kul 2 lebih...saya mandi untuk bersiap sedia ke hospital..within that time adala beberapa kali Mr Hubby called tanya condition saya..yang saya dengan confident asik jawab sempat lagi nak gi ngan abang.. hehehe

then dalam kul 3 camtu Mr Hubby called lagi bagi suggestion suruh pergi jugak hospital.. even tak rasa sakit sangat tapi better gi awal.. anything happened kita tak ralat.. and mintak tolong my SIL with her husband yang dok berjiran je ngan kami hantakan ke Pusrawi..

so dalam kul 3.30 gerakla kami ke Pusrawi dan anak2 ditinggalkan kat rumah SIL (adik perempuan Mr Hubby).. masa tu tak payah citer la sedihnya saya.. sebab nak tinggal Yaya.. tapi muka Yaya happy je nampak sebab seronok nak gi rumah Acik dia..huhu

sampai hospital dalam kul 4 petang camtuh.. daftar dengan ic sambil ditemani oleh SIL.. dok sekejap..dorang called ward suruh Dr Salleh stanby untuk saya..(Dr Salleh ni pakar O & G...saya dah biasa sebab 3 orang anak saya pun dia yang sambut).. so kalau boleh yang ke-4 ni pun nak dia jugak la..

selesai urusan pendaftaran.. dorang suruh saya naik wheelcha (read wheel chair) untuk di bawak terus ke labour room (LR).. mula2 saya refused jugak.. sebab masih lagi larat nak berjalan.. tapi my SIL suruh jugak duduk..maka saya pun takmo la berdegil..terus di bawak masuk ke LR..prosedur Pusrawi memang terus masuk LR takde masuk ward dulu..

masa dah sampai LR saya.. mulala rasa berdebar2.. hehehe.. terfikir sakit sangat lagi ke bersalin kali ni.. sebab 4 year back saya ada pengalaman yang sangat menakutkan masa bersalin Yaya.. huhu.. so saya berdoa bebanyak supaya kali ini dipermudahkan seperti anak 1st and 2nd.. amin

berdebar tak..berdebar tak bila tengok katil kt LR nih??hhaha

giler cuak jugak.. lepas 4 tahun nak bertarung nyawa kat atas katil ni..mana tak cuaknya...huhu

datang sorang nurse suruh saya tukar baju kotak2 kaler maroon.. baju pesen yang sama since 12 yrs back.. hehehe..kenangan menusuk kalbu tetiba.. selesai tukar saya lepak2 sesorang sambil ambik gambar LR.. gambar sendiri takde sapa nak ambikkan.. mood pun dah ke laut..takut punya pasal!!haha

selepas tu asyik ke bilir air membuang.. banyka plak air kencing ni..kot mana mai tak tahu.. then dah masuk Asar.. saya mintak nurse ambikkan telekung dan sejadah.. sebab kalau saya lewatkan sat gi DR nak pecah ketubab saya dah tak boleh gerak dah.. so cepat2 segerakan Asar..

selesai je nurse masukkan ubat kat bontot untuk membuang segala mak nenek isi dalam perut supaya masa nak meneran nanti takdela terkeluarkan??hahaha..*sila jangan bayangkan ye*.. adala 3 kali saya membuang.. asyik terasa je kan

Mr Hubby pun sampai..tengok muka dia.. lega tersangatla rasa.. hehehe.. then dia mintak izin nak keluar nak layan sembang jap ngan SIL dan suaminya yang masih tunggu Mr Hubby di luar LR.. memandangkan saya tak rasa sakit sangat lagi.. maka saya tak kisah dia takde..

then nurse cek CTG.. alhamdulillah.. adala contraction tapi belum kuat.. dan graf jantung baby pun cantik..dan air ketuban saya pun masih banyak lagi.. pendek cerita everything is going just find on that time..lama jugak kena dok atas katil tu sebab mesin CTG tu di pasang kat perut saya.. untuk pantau graf jantung baby..

mesin CTG

selesai bukak mesin CTG tuh..tiba la masa nurse buat VE.. ok..ok..kalau tanya saya VE sakit tak.. saya cakap takdela sakit mana kalau kita pandai handle camne nak kurangkan sakit tuh..iaitu masa dia seluk tu korang tarik nafas dan lembutkan kaki masa kangkang tu..serius..takde rasa apa..

bukaan dah 5cm.. nurse tanya ada rasa sakit tak..saya tak rasa sakit lagi.. masih boleh relax2.. nurse cakap kalau rasa sakit sangat bagitahu.. dan kalau nak ubat tahan sakit ke boleh request..so tinggalla aku sorang2 lepak2 sambil tawaf2 LR tu 5-10 kali bagi percepatkan bukaan..

selesai tawaf aku ambik surah yasin yang ada dalam LR dan baca sampai habis..alhamdulillah..dan sentiasa membaca doa2 mudah bersalin dalam hati saya..dan sempat watsup kekawan bagitahu dah dilated 5cm..selesai tu saya terus off hp.. dan rilex2 atas katil..boring pun ada jugak..huhu

ada di setiap LR Pusrawi...sentiasa lafazkan dalam hati..

then nurse datang bawak makanan..suruh makan dulu..nanti nak meneran ada tenaga..dan Mr Hubby masuk balik temankan saya..tengah makan tu Dr Salleh masuk nak pecahkan ketuban katanya.. dan suruh saya makan dulu..

selesai makan.. nurse buat VE lagi dan dah bukak 7cm.. but still rasa tak sakit lagi.. Dr Salleh pecahkan air ketuban dan suruh induce through drip (masuk air) supaya mempercepatkan bukaan dan contraction.. dan nurse bagitahu lepas2 ni dah boleh bersalin..lega saya bila dengar..hehehe..tak sabar nak jumpa baby dah masa nih...hahaha..

bila dah pasang drip harusla duduk je atas katilkan..sambil sembang ngan Mr Hubby.. sambil tunggu contraction yang makin sakit dan kerap.. masa ni dah nak dekat kul 9 malam..huhu

to be continued..

16 comments:

Teratak Hami said... Reply Comment

hehe, teringat pengalaman sendiri. Selagi air ketuban tak pecah, boleh relaks jek.

Akak pun amalkan tips macam masa buat VE tu, kalau nak tahan sakit, tarik nafas pepanjang.

:::aZiE::: said... Reply Comment

alahai...bersambung plak~~adeh..haha

aThidEaN said... Reply Comment

uish saspens ni.

Wawa_Nadwa said... Reply Comment

aloo bersambung plak..
dh semangat nak baca ni.. hjehhehe!

mamyharraz said... Reply Comment

pengalaman yg tak boleh dijual beli.
terus rindu nak rasa kembali 'sakit' itu :")

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Teratak Hami

tak sakit la sangat kalau kita buat lembutkan..tarik nafas..sure tak rasa skait masa dia seluk tu

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@:::aZiE:::

nak type panjang2 tak dan la sis.. tunggu ek bahagian 3..hehehe

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@mamyharraz

lain anak lain pengalaman dia..tapi syukur sangat Allah bagi kita merasai pengalaman ni selama 4 kali..

Nad @ MamaZN said... Reply Comment

Ala...cam tgk adam dan hawa la.
Kejp sgt!

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Nad @ MamaZN

hahaha..nanti kena buat drama la cenggini..kahkah..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@aThidEaN

tunggu part 3 nanti ye..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Wawa_Nadwa

tungguu!!!!

erna said... Reply Comment

gigih baca entry pertama yang dah terlepas tu. walaupun anak dah masuk 8bulan masih terkenang-kenang peristiwa melahirkan. bahagianya... :)

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

bagus pengalaman ni...terbayang2 pulak pengalaman saya...macam dah lama sangat tak tempuh keadaan camni...memang masuk LR dah berdebarkan..

ieda said... Reply Comment

memang pengalaman yg x leh dilupakan .. x dpt lagi kalau dah x leh ngandung macam akak nie
pun akk operate .. kalau normal rasanya lagi happening dan banyak kenangan ;)

eima said... Reply Comment

bila baca dr episod pertama lama jugak ek dah sakit contraction tu ... hmmmm dugaan yg mencabar ...