U Click Me...I Click U Back

Monday, December 3, 2012

Pengalaman Bersalinkan Aish Iskandar - Bahagian 1

As salam..

jeng..jeng.. dah nak habis berpantang baru nak citer ke??

sebelum terus saya hilang ingatan.. ceritala mana yang saya ingat ye..

alhamdulillah syukur sebab dapat bersalin secara normal tanpa induce sebab tinggal sehari sebelum EDD saya selamat bersalinkan Aish Iskandar..syukur sesangat..

sapa yang mengikuti blog saya.. saya telah mengambil cuti awal seminggu di atas faktor ketidaklaratan saya untuk ke sekolah.. sebab 2 minggu sebelum melahirkan.. saya kerap kena false labour.. sakit sampai tak tidur malam dibuatnya.. huhu..

actually pengalaman pertama kena false labour as my previous pregnancy (3 orang anak sebelum ini) belum pernah merasainya.. ada yang gelarkan Braxton Hick Contraction (BH).. konon2 kontraksi tipu2 ler.. saje nak bagi hint2 gitu.. hehehe..

mungkin cabaran nak mendapatkan baby boy kot..syukur alhamdulillah

Kejadian pada 20 Oktober 2012 - Sabtu

saya perasan ada turun lendir campur darah sikit aje.. tapi tak bagitahu Mr Hubby pun.. sebab tak rasa sakit sesangat..cuma ada rasa mild contraction..on and off gitu..dan saya anggap BH lagi kot sebab masa sebelum cuti pun selalu kena.. huhu.. ada masa saya terpaksa ambik MC sebab tot dah nak bersalin..huhu..

fyi.. that was my 1st time turun tanda darah.. as before saya pernah pecah ketuban masa anak pertama, while the 2nd and 3rd one.. tak ada turun tanda apa2 pun.. cuma rasa senggugut aje..

saya bagitahu Mr Hubby dah rasa sakit2 kerap ni.. terus Mr Hubby bawa saya dan anak2 makan di luar sebab takut lepas ni dah berpantang.. tak sempat nak makan makanan yang teringin saya makan.. unfortunately.. saya takde rasa craving apa2 pun..sedap tengok Mr Hubby order ikan kerapu bagai.. order tomyam.. malangnya saya tak teringin langsung..since preggy Aish ni memang saya kurang makan.. berat pun hanya gain 8-9kg je.. huhu

malam tu saya tak berapa boleh tido...termimpi2 je saya dah bersalinla.. macam2 mimpi yang saya alami.. memang tak boleh nak tido dengan nyenyak malam tu.. plus perut memang sakit tapi still takde kekerapan.. still on and off.. so saya lepak dulu menunggu kekerapan contraction

Kejadian pada 21 Oktober 2012- Ahad

bangun seawal pagi untuk sarapan dengan Mr Hubby kat luar.. sebab rasa macam tak sedap hati je.. rasa macam lepas ni lambat lagi nak dapat sarapan dengan Mr Hubby.. huhu

at 1st nak gi naik kereta.. tapi saya cakap kat Mr Hubby saya nak jalan.. kalau bersalin hari ni senang sikit nak bukak jalankan.. Mr Hubby at 1st tak bagi and risau sebab tak bagi saya berjalan banyak dalam keadaan saya yang sedikit sakit..tapi saya insisted jugak nak jalan..demi kebaikan saya jugakkan??

makanya gi la saya berjalan berdua gaya orang berdating.. saya makan roti bom ngan teh tarik.. dan selesai makan saya berjalan sekitar pasar ahad.. masa tu perut dah rasa tak berapa sedap.. dah ada contraction.. tapi still main2 je..

sebab dah biasa rasa BH tu.. so saya agak kompius jugak.. mana satu contraction yang betul ni.. teringat kata DR Salleh.. kalau kerap 5minit tu baru datang hospital.. so belum ada lagi kekerapan 5minit tu.. maka rilex la lagi..

sampai kat rumah serve anak2 makan semua.. lepak2.. rasa tak ada benda keluar kat panties.. gi check tengok ada lendir campur darah yang agak banyak jugak.. terus bagitahu Mr Hubby.. saya rilex je.. Mr Hubby yang cuak sesangat.. hahaha..

terus ajak ke hospital sekarang jugak.. *tu yang malas nak bagitahu dia tuh

tapi saya calm him down.. cakap.. not to worry.. ni dah anak no.4.. tak perlu nak gelabah sangat.. ecehwah..

dan saya cakap tak semestinya kalau turun tanda hari ni.. akan bersalin hari yang sama.. plus saya tak rasa sakit langsung..cuma rasa mild2 contraction yang selalu saya rasa tuh..

tetiba Mr Hubby dapat job transfer ke KLIA.. dia tanya saya nak buat ke nak tunggu saya?

korang rasa saya jawab apa??

BERSAMBUNG DI BAHAGIAN KE-2!!



9 comments:

TeacherAzimah said... Reply Comment

Wlu 4 x dah bersalin, pengalaman tetap berbeza kan? Ketakutan nak bersalin tetAp sama huhu

Nazirah Azeman said... Reply Comment

kak,sy cube nak +ve kan mind sy utk second pregnancy nih.akak cite jgn tinggal 1 pun psl beranak nih eh.sy dulu ms 1st time nak deliver.....mak aihhhhhh kecoh betul laki bini hahahahahahah

Noli@Ibu Wafa said... Reply Comment

salam kenal :)

mrs kayrul said... Reply Comment

ala kak tengah excited baca bersambung la plak...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Reply Comment

cis sambung laks hihi

sy kalo teringat pengalaman bersalin kecot pewot :D

Kesuma Angsana said... Reply Comment

tq share cerita ye

LYAfrina said... Reply Comment

tp..itulah..setiap kandungan pgalamannya lain2 kan...

alamak..ape jawapan akak ye??

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... Reply Comment

Baca ni buat rasa x sbr nk lalui lg..huhu

Kak Aya said... Reply Comment

suspennya...