U Click Me...I Click U Back

Friday, January 6, 2012

Bukan Senang Nak Senang | Luahan Hati Seorang Ummi

As salam..

wah.. tajuk tak boleh blahkan??

.. rutin tahunan kembali lagi.. tapi kali ini lebih mencabar sebab 5.45 pg dah kena bangun mandi dan gerak si kakak bangun untuk ke sekolah.. sebabnya dulu kakak bersekolah dekat secoet je ngan rumah saya.. dan Tok Ayahnya yang ambik pagi2 sekali ngan sepupunya yang duduk belakang rumah saya jek.. 

rutin 2011 telah berubah sebabnya kakak dah saya pindahkan ke SKTM2 tempat saya mengajar.. ada kawan2 yang bertanya kenapa tukar sekolah?? reason saya sangat beso.. sebab di sekolah lama.. balik sekolah dia duduk ngan pengasuh adik dia yang kecik..Amirah.. dan sometimes Tok Ayah dia ambik bawak balik rumah.. tapi saya memang bayarla untuk transit kakak kat rumah pengasuh tuh.. sebab dia tumpang mandi dan makan semua.. dan paling mudah sebab dekat je ngan sekolah agama dia.. secoet gitu..

macam takde masalahkan??

masalahnya ialah bila anak perempuan growing.. kepala hotak pun dah mula cerdik sikit.. sebab satunya dia terlepas daripada pandangan mata saya sebab saya mengajar petang.. satu hari saya found out kawan2 dia suka datang rumah pengasuh ajak dia keluar pergi rumah kawan itu kawan ini.. tanpa pengetahuan saya..saya pun dah mula rasa tak sedap hati.. then saya dapat tahu daripada kak ngah (anak no.2) "kakak selalu lepak rumah kawan dia ummi".. then saya tanya "camne kak ngah tahu.". dia jawab "kakakla cerita"..ada jugak kawan2nya datang ke rumah saya mencari kakak.. gaya2 dorang semua saya tak berapa berkenan.. datang rumah tak bersalam ngan orang tua.. berkepit dengan hp..macam lagak anak dara yang dah besar sangat.. mcm tu ke rupa kawan2 anak saya??

saya pun discuss dengan Mr Hubby macam mana nak buat.. kalau saya biar lagi 2 tahun dia dok sek lama.. maunya jadi teruk anak saya.. sebab dia bukan budak yang malas belajar.. tak dengar kata.. saya takut lama2 dia akan spoilt.. saya harus bertindak!!

then saya dan Mr Hubby decided nak tukarkan dia ke sekolah saya sebab at least saya boleh tengok dia everyday.. kawan2 saya aka cikgu2 boleh jadi mata saya sementara saya nak datang ke sekolah.. lepas habis sesi sekolah pagi.. petang plak dia ke sekolah agama sebelahan dengan sekolah saya mengajar ni.. 5.30 dah ada depan mata saya... itu yang membuatkan saya senang hati sesangat.. saya tahu sekian2 waktu dia buat apa.. memangla orang cakap.. nak buat jahat kat mana2 pun bolehkan?? tapi biarlah dia nak buat apa2 depan saya.. jahat ke baik ke.. saya boleh nampak dengan mata kepala saya sendiri.. saya tak mo anak2 saya jadi spoilt kerana saya dan abahnya sibuk mencari duit.. mengejar harta benda.. sedangkan anak2 yang diamanahkan oleh Allah ini saya abaikan..bak kata orang.. bersusah2 dulu sekarang.. bersenang2 di kemudian hari..


tiada apa yang saya minta sebagai seorang ibu.. cuma saya harapkan anak saya berjaya dunia dan akhirat.. amin..

thanks for reading and dropping by..

5 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Reply Comment

yalah rine..nk menangani masalah anak yg semakin remaja lah paling susah..sbb bila dh makin besar diaorang akan lg dgr ckp kawan berbanding kita mak bapanya..


kalau salah pilih kawan mmg bahaya..baguslah tindakan rine tu..


moga anak-anak kita cemerlang di dunia dan jugak akhirat..aminnn

noor said... Reply Comment

btl tuh xder apa kita hrpkan slain bjaya dunia akhirat..eh awk nmpk muda lah ank dh bsr ehehhehe

Reena said... Reply Comment

mcm cikgu skolah sy..rmai anak dorg satu sekolah dgn dorang skli ....

Mama Zharfan said... Reply Comment

amiin...

Make Ur Memories On Ur Gifts said... Reply Comment

Ye lah rine...kita pun pernah budak2...pernah remaja...pernah merasa apa yg remaja2 rasa...scary kan rine...nasib kita agak baik...kita mengalami pengalaman yg scary tapi Allah masih lindungi kita...kalau nak dikenang...mmg menakutkan...syukur sangat ending kita camni...ko ingat lagi rine?