U Click Me...I Click U Back

Thursday, December 8, 2011

Teringin nak jadi pelajar U semula!!

As salam

tadi terlihat post niece saya Amirah Anis my niece di wall FB beliau.. dia kata hujan lebat.. mau kelas cancelled..

tetiba saya rindu saat saya di universiti sebagai pelajar yang ayu.. berbaju kurung.. memegang beg yang besar gabak.. (dulukan they used to wear beg2 yg beso2..nmpk mcm ikut trend gitu).. kasut pun leper2 jek.. atau sandal yang bagi kaki nampak sexy mexy sikit.. penah tengokkan??

kasut pun mesti flat je.. baru nampak mcm students katanya..
saya bukan pelajar cemerlang..dapat banyak A dalam SPM.. sebab masa SPM saya langsung tak belajar.. maka saya mintak UPU.. satu U pun tak mo ambik saya jadi students mereka.. hahaha..
saya bekerja dahulu dan masa tu saya dah terjatuh chenta dengan Mr Hubby..*mode gatai sat*..tu sebab saya kawen awal..

maka saya mintak untuk 2nd intake UiTM.. sebab cita-cita saya untuk menjadi seorang chef (sila jangan gelak okeh!!)..iye.. saya serius.. saya memang bercita-cita untuk menjadi seorang chef yang terkenal seperti Chef Wan.. dan mungkin saya dah jadi juri untuk MASTERCHEF MALAYSIA sekarang kot..*sila muntah hijo!!*

my application succeed then.. tapi bukan kursus Chef yang saya dapat.. tetiba plak saya dapat kursus orang2-pandai-jek-boleh-masuk.. tetiba je kan.. kursus yang depa bagi ialah Diploma Bangunan / Diploma in Building.. kena boh bahasa inggeris sebab kami belajar dalam BI mostly..ala.. kursus2 ala engineering jugak tapi kami tak akan boleh dipanggil engineer..fahamkan??kalau tak faham buat2 faham je la..kalau grad akan jadi building surveyor atau quantity surveyor dan trust me.. all of those was involved calculation...matik!!

kontraktor tak menjadi!!

kursus ni ada add maths..statistik.. dah la aku tak berapa nak pandai.. so agak susah jugak aku nak ketchup semua..ko kena pandai bina batu bata.. main ngan simen sebab dalam seminggu memang ada kelas teknikal.. ko kena buat bangunan kecik.. seyes.. dah macam jantan dah saya.. hehehe

tak payah citer bab2 ko kena pergi ukur tanah semua tau.. kelas ni memang best sebab selalu outing.. kena pergi ukur tanah.. dan setiap kali kelas ni.. kami akan buat secara berkumpulan dan masa nih kaum lelaki sangat diperlukan.. hahaha.. pompuan kejenya mencatit point2 yang diperolehi.. relax beb!!
kursus ni mengambil masa 3 tahun tapi disebabkan saya terlebih pandai.. saya terpaksa extent satu sem sebab tidak lulus paper statistik masa mengambil kali pertama.. kali kedua baru saya lulus..yeayy.. tapi bukan saya sorang je yang tak pandai maths ni.. ramai gak segolongan ngan saya.. hahaha
tapi alhamdulillah.. saya berjaya juga membuktikan kepada parents saya dan suami.. walaupun tak pandai.. menggenggam segulung diploma untuk mereka.. aalhamdulillah..

saya grad dengan seorang anak diluar dan seorang anak di dalam perut saya.. i was 8 months pregnant..

next entry saya sambung degree plak.. to be continued..

thanks for reading and dropping by...

9 comments:

Reena said... Reply Comment

wow..da kwin bru smbung blaja...tabik spring la kak!!!

Chekgu Azrine said... Reply Comment

Reena - masa sem 1 dip akak kawen sis.. hehehe

Izan Ishak said... Reply Comment

hebatnya kak... grad dah nak masuk anak 2...mesti mencabar sgt masa tu kan...

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Izan Ishak - alhamdulillah.. suami banyak membantu sis..

Ayuni said... Reply Comment

hm, sye plak dh thn akhir degree....bnyk assignment....

Zainur said... Reply Comment

lepas ni cite lak mcmne jumpa n kenal suami akak ye...hehe...mmg best jd student!

Chekgu Azrine said... Reply Comment

Ayuni..selamat siapkan assignments

Zainur..alamak malu ler sis..ada ke org nk baca..haha

Teratak Hami said... Reply Comment

Hatimu sekeras batu dan simen. Dah beranak pun rajin belajar :-)

Tak sabar nak baca cerita seterusnya ... nak tahu macam mana boleh tersesat jadik Cikgu?

Chekgu Azrine said... Reply Comment

InsyaAllah..will be posted tomorrow