U Click Me...I Click U Back

Tuesday, December 13, 2011

Sphagetti Bolognese | Upon Request

As salam

biasa la...kalau cuti2 dok rumah.. anak2 pun macam2 requestnya.. nak makan kek la.. nak makan itu .. nak makan ini.. nasib la benda2 yang tak merapu.. ada kudrat.. sure saya akan laksanakan..

cadangnya pagi tadi nak buat nasi lemak..

tapi saya ada urusan pertukaran sekolah anak saya di Pejabat Pelajaran Daerah Gombak..maka sapa postponed buat nasi lemak ke esok kot..

hari ni anak request nak makan spaghetti bolognese untuk lunch.. saya pun gigihla mencari bahan sebab stock sos spaghetti dan lama tak de.. sebab saya dah jarang buat..huhu

dah anak2 teringinkan..


nak resepi ke?? sebab benda ni saya belajar daripada SIL saya dulu2.. sangat senang dan mudah..

kalau sesiapa yang nak bolehla salin ye..

Bahan2

1) Sphagetti - setengah packet *beli yg 13mins cooking k*
2) Sos segera bolognese *saya pakai LEEGO*
3) Daging cincang *ikut nak buat untuk berapa org makan*
4) Sosej dipotong halus *ikut citarasa ayam / daging*
5) 3 ulas bawang putih dan lada hitam *ditumbuk halus*
6) 2 ulas bawang India dipotong dadu
7) Sedikit sos cili *optional*
8) Garam secukup rasa
9) setengah cawan air
10) 2 sudu minyak sapi / marjerin / minyak sawit

Cara-cara membuatnya

1) Panaskan minyak sapi.. kalau takde minyak sapi.. boleh gunakan marjerin dalam 2 sudu
2) Masukkan bawang putih dan lada hitam yang dah ditumbuk dan bawang india.. tumis sampai garing dan kekuning-kuningan..
3) Masukkan daging cincang dan sedikit air...biarkan ia mendidih
4) Masukkan sos LEEGO atau PREEGO dan kacau..dan bubuh sedikit garam...dan biarkan mendidih sehingga 6-7 minit..
5)Masukkan sedikit sos cili dan masukkan sosej yang telah dipotong halus..biarkan ia mendidih dan jadi pekat sikit.. dan boleh tutup api untuk dihidangkan..
6) Sementara tu.. di kuali lain.. panaskan air dan sedikit minyak.. dan masakkan sphagetti sehingga lembut dalam masa 13 minit..angkat dan toskan..

sedia untuk dimakan... senangkan?? ada jugak yang membuat sos sendiri.. tapi bagi saya kalau buat sos sendiri sellaunya jadi sangat masam.. kalau pakai sos bolognese segera.. lagi sedap dan rasa dia sangat walahhhh!!


thanks for reading and dropping by...

5 comments:

Reena said... Reply Comment

kalau request kt mama yg pndai msak ok la...huhu..nmpak snang kak...kena plih time rjin plak ni..hehe

azu said... Reply Comment

bila agaknya azu nk try resepi ni ye..susah gak bila azu sorang je suke mkn spageti.;(

Daddy Cool said... Reply Comment

Lapor terus!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... Reply Comment

tu la..resepi mudah klu nak cpt mskkan cikgu.saya klu anak2 minta saya buat la .klu tak minta saya buat masakan melayu je la, tekak org kampung kan..ekeke

Izan Ishak said... Reply Comment

sedapnya kak! saya pun kalau buat bila anak2 minta je...