U Click Me...I Click U Back

Friday, December 9, 2011

Macamana Tersesat Boleh Jadi Chekgu??

As salam..

semalam dalam komen entry INI...  Hami bertanya macam mana saya boleh tersesat menjadi cikgu..

wah.. panjang ceritanya.. selepas selesai diploma saya selamat bersalin anak kedua saya iaitu Athirah.. yeppp.. saya dapat girl lagi.. rezeki saya..alhamdulillah..

then saya membantu Mr Hubby menguruskan bisnes car rentalnya di KL.. masa tu saya takde kecenderungan untuk sambung degree sebab keadaan saya masa tu rasanya tidak memerlukan saya belajar lagi.. tambahan saya dengan ada anak dua.. tiada masalah financial walaupun saya tak bekerja.. dan saya boleh membantu Mr Hubby menguruskan bisnes masa tu..

then saya mendapat called daripada seorang pensyarah UiTM bertanyakan khabar saya dan bertanyakan adakah saya teringin untuk menyambung degree dalam bidang yang sama??makanya pensyarah itu suruh saya mengisi borang seperti biasa dan bertanya sama ada saya hendak membuat part time or full time.. saya memilih full time sebab saya bukan bekerja secara officially masa tuh..

kemudian Mr Hubby ada melihat iklan kemasukan program sarjana muda pendidikan Universiti Pendidikan Sultan Idris.. dan meminta saya apply masa tuh..pada masa tu saya tidak langsung minat untuk menjadi cikgu.. sebab saya rasa saya belum cukup pandai untuk mengajar orang lain.. hahaha.. kolot dowhhh..

tapi Mr Hubby suruh saya mintak suka2 jek.. mana tahu ada rezeki.. dan skop kerja mudah.. dan dah tentu2 saya keluar menjadi seorang cikgu tanpa perlu mencari kerja lain kan??

tidak lama selepas itu.. saya mendapat tawaran menyambung degree dalam bidang bangunan di UiTM.. jurusan yang sama semasa saya mengambil diploma dulu.. hanya 2 tahun sahaja tempoh pengajian.. dan saya tak tahu masa tu Mr Hubby amat berharap saya mendapat UPSI.. 

it seemed that Mr Hubby not so happy when i get UiTM's offer at that time...

then saya dah buat kata putus untuk menerima offer UiTM.. tetiba saya mendapat surat tawaran daripada UPSI iaitu tawaran Sarjana Muda Pendidikan (kepujian ) Sekolah Rendah.. masa tu tak silap saya tak mintak kursus yang ditawarkan sebab saya mintak kursus Sejarah.. hahaha..*belagak terror sejarah*

masa tu suasana menjadi agak tegang.. sebab ibu bapa saya dan Mr Hubby suruh saya menjadi cikgu.. saya berkeras nak masuk UiTM due to the duration.. yelar.. 2 tahun dengan 4 tahun..lu pikirla sendirikan??hahhaa

then saya kena basuh dengan parents saya.. kena brain storming kaw2 punya..sebab dorang nak kerjaya masa depan saya cerah.. kukuh.. dan paling penting saya kerja dalam kerajaan.. dan kalau saya pilih jadi builder... of coz saya tiada masa yang banyak untuk family saya.. kerja dah tentu balik malam.. pergi site sana.. site sini.. tak sesuaikan dengan ciri2 saya sebagai istri solehah..hehehe..

makanya saya masukla UPSI dan meneruskan perjuangan saya sebagai seorang pelajar pendidikan..

kenangan bersama kawan2 yang mengambil subjek biologi di makmal bio...which one is me??

next entry : perjalanan saya selama 4 tahun di UPSI dengan 2 orang anak

thanks for reading and dropping by...


10 comments:

Anifa Mohd Noor said... Reply Comment

tak sabar nak baca citer seterusnya....da mcm novel bersiri lak. hehe

Reena said... Reply Comment

x sbar nk tau seterusnye..mcm bes je hdup akk ni....untungnye... hehhehe

Cik Anita said... Reply Comment

Nita dulu semangat beriya2 nak masuk Upsi! tapi sampai kesudah tak berjaya ke sana. Sedih :(

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Anifa n Reena - tunggu cerita seterusnya erk..hehe

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Cik Anita - rezeki akk sis..seyes xpnh terpk pun nk jd cikgu..but Allah maha mengetahui..

Teratak Hami said... Reply Comment

Akhirnya berkat "paksaan" parents & hubby suruh jadik cikgu jugak, insyaAllah kekal rezeki tu.

Kalau touch-up lagi, sure boleh jual novel ni ...

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Hami - bahasa melayu saya tak brp bagus..mcm tonggang langgang..xsesuai kot jd penulis..stkt merapu meraban camni pandaila saya

Cho Zila said... Reply Comment

mak akak sampai sekarang duk cakap bendani... kalau jadi cikgu kan baguih idakler keje tak menentu gini.. alahai.. sedih gak...

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Cho Zila - pendapat akak.. benda ni bergnatung kepada rezki jugak.. Allah maha mengetahui apa yg diberi kat kita.. dan sudah tentu ada hikmahnya Cho Zila tak jadi cikgukan??mungkin ada rezki yg lebih baik untuk u..amin..

Zainur said... Reply Comment

akak cepat cerita pengalaman belajar masa ada 2 anak...sy berminat nak tau ni...hehe