U Click Me...I Click U Back

Wednesday, December 7, 2011

Bila ada anak dara..

As salam..

kongsi cerita menjadi seorang ummi kepada anak dara yang boleh dikatakan dah agak besar juga..

umur pun dah meningkat ke 11 tahun.. dah sesuai dipanggil anak darala kan??

kalau keluar dengan dia memang susah nak percaya dia anak saya sebab dia agak tinggi.. kalau orang tak tahu saya ada anak besar.. memang orang akan ingat Amirah (the youngest) is my eldest... selalu macam tu.. kalau saya pegi pasar.. saya selalu bawak yang kecik tu teman... so semua orang ingat yang tu la anak sulong saya. hehehe..

itu bab lain.. bab nak memahami perasaan anak perempuan yang meningkat besar ni bukan senang.. mana nak didik.. mana nak ajar.. mana nak suruh itu ini.. nak suruh solat.. nak suruh belajar (paling susah).. sebab jiwa mereka juga bergolak.. ada kemahuan sendiri.. tak suka disuruh-suruh.. kadang-kadang kita yang tension sebab bila bercakap dengan kita.. muka tak manis langsung.. mulala kita nak meninggikan suara.. betul kata pepatah.. jaga lembu sekandang lebih mudah daripada jaga anak dara seorang.. (eh..betulke pepatah aku ni??)

itu cerita perangai..

kalau masuk bab berpakaian.. ada je tak kena.. contohnya si anak suka pakai baju besar-besar sebab katanya malu nak kena tutup ponggong.. konon.. tapi masa beli.. setuju jek bila aku hulur atau tunjuk baju tu kat si anak.. bila dah balik rumah.. dah mula mengomel.. "baju ni pendek la ummi.. baju ni ketatla ummi".. baju ni itu.. baju ni ini.. macam-macam karenah.. buat kita pening je bila memikirkannya..(ewah..ayat skema tetiba)

tapikan kadang-kadang ada baiknya bila kita dah ada anak dara ni.. bolehla tolong2 kupas bawang.. kupas ikan bilis.. basuh cawan dan pinggan yang sikit2 tu ler.. tapi kadang2 kena bersuruh jugak..bukan sukarela nak buat.. so benda ni kita perlu main peranan yang betul terhdap anak-anak.. terutama anak perempuan.. sebab setinggi mana pun pelajarannya.. ke dapur jugak akhirnya.. takdela maksudnya anak kita nak jadi tukang masak atau chef ke.. sebab kalau tengok pun.. chef mostly are men.. tapi ornag perempuan ni kot mana pun mesti kena pandai jugak ke dapur.. at least boleh masak makanan yang basic..yang simple.. at least kan??takde alasan tak tahu langsung sebab tak tahu tu kita ada mulut boleh bertanya.. dan ada kudrat untuk cuba belajar sekiranya tak tahu...

memang mencabar erk ada anak perempuan yang semakin meningkat dewasa.. macam saya sekali tiga daaa... anak perempuan.. tapi saya still bersyukur atas pinjaman Allah kepada saya dan memang saya juga sedang berusaha untuk mendapatkan anak lelaki..insyaAllah.. bila saya dah suami sudah bersedia.. doakan saya ye..


sekian entry agak emosi..entry luah perasaan..

thanks for reading and dropping by..

11 comments:

Reena said... Reply Comment

btul pepatah akk tu..jge lmbu lbih snang..:)) mak sy ade 4 org anak perempuan..sume pmpuan..sy anak sulung..nk jga 3 adik pmpuan pn ssh..huhuuh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... Reply Comment

11 tahun..besar dah kan?anak saya 8 tahun, pun dah nmpk besar.kasut dah saiz 6.huhu....

ada anak dara leh suruh belah ikan bilis..yessss suka ayat ru.kerja belah ikan bilis mmg kerja maisarah dan ayahnyer.anak dara kecik ni mmg mudah bergolak.ada je tak kena.


kita beli tudung dia pun nak..sian kan?dia dah pandai nak pki sedondon cam ummi.hehehe

Fatin Syahira said... Reply Comment

semoga anak2 akak jd anak2 solehah insyaAllah =)

ehem cepat2 dpt baby boy jugak! hehe.

Pen Biru said... Reply Comment

anak pun dh sama saiz dgn mama dia

Teratak Hami said... Reply Comment

Akak pun ada 3 orang anak dara. Semua kerja nak kena suruh buat. Tu yang akak boleh bertukar jadik tarzan bila2 masa sahaja (kurang seksi jek). Tang suruh rasa masakan, berebut2 datang ke dapur yang cute tu.

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@ Reena - alhamdulillah.. smoga adik dpt jaga semua adik perempuan dengan baik ye

@LM - betultu LM.. bab2 pakai tudung pun xmo yang labuh2 sangat.. nti nampak mcm tudung pinjam..huhu..

Fatin - doakan akak ye

@Pen Biru - setuju.. size dia macam size murid sek men

Hami - tarzan tu dah wajib pada saya.. hahaha

MRS. K said... Reply Comment

nanti kena get ready bile die dah datang period pulak... heehhe

lyza said... Reply Comment

Salam perkenalan...
1st time d sini..tertarik ngn N3 ni sb saya pun 3 girl gak..9,6 n 4 thn utk thn nie ler..:D

Pengalaman kita sama je..hehe.. bab pakaian..anak sulung cincai sikit asalkan berlengan dan labuh lepas lutut..
No2 dah mula cerewet..no3 ni paling penin..nak feminin abis..

Perangai M paling susah tul nak d ubati..jenuhnya maknya jadi suara Tarzan slalu..tmbh2 bila time blajar..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Mrs K..setuju.. hehehe.. omaknya nerbes plak

@lyza.. terima kasih kongsi2 kat sini dan sudi singgah ye

Izan Ishak said... Reply Comment

dah besar anak sulung akak ye. jaga anak dara mmg mencabar kak. saya sendiri semua adik beradik perempuan. bila dah kawen pulak dpt semua anak lelaki. tak sama langsung dgn apa yg kita dah lalui masa kecik2 dulu.

bab bila kita suruh apa2 dia pulak tunjuk muka masam nak marah aje...mmg sama pesen aje tu... selalulah ummi dorg ni kuar suara tarzan....huhu

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@izan- haha..memang selalu jd tarzan kot!!