U Click Me...I Click U Back

Tuesday, November 29, 2011

8 Tips Tidak Bertangguh

As salam..

saya suka baca artikel2 dalam http://www.iluvislam.com/

tapi tadi baca2 terjumpa satu artikel sebagai panduan kepada diri saya sendiri yang kadang2 suka buat kerja bertangguh especially yang melibatkan further study saya dulu.. seyes.. susah nak kikis.. bagi saya lagi lambat saya buat lagi baik hasil tugasan yang saya buat.. tapi tension la beb sebab terkejar2.. huhu

ok.. meh sini saya kongsi tips nya ye.. untuk panduan kita bersama k..

1. Kenal pasti sebab penangguhan sesuatu tugasan

Tanya kepada diri anda, adakah anda takut akan gagal dalam tugasan tersebut? Ataupun, anda seorang yang mementingkan kesempurnaan yang hanya akan memulakan kerja setelah semuanya selesai? Ataupun anda seorang yang mudah terganggu dan tidak fokus dalam melangsaikan sesuatu tugasan?

2. Kenal pasti tugasan anda dan bahagikannya kepada tugasan yang lebih kecil

Satu tips motivasi pernah dikongsikan, untuk makan seeokor gajah, caranya adalah dengan memotong daging gajah itu kepada ketulan kecil daging.

3. Letakkan tarikh akhir untuk tugasan anda

Cuba berikan tarikh dan masa untuk sesebuah tugasan. Contohnya, anda meletakkan matlamat untuk menghabiskan membaca sebuah buku dalam masa 1 minggu.

4. Bekerja dalam blok masa yang kecil tetapi kerap daripada bekerja dalam satu blok yang mengambil masa yang panjang

Contohnya apabila belajar, rehatlah sebentar selama 10 minit untuk setiap 1 jam atau 30 minit setelah belajar selama 2 jam.

5. Mulakan dengan tugasan yang mudah dulu

Ini bertujuan untuk memberi momentum kepada anda untuk bergerak. Hal lain seterusnya akan menjadi mudah kerana momentum yang sedia ada.

6.  Mulakan dengan tugasan yang anda rasa sukar

Ini bercanggah dengan tips 6. Manfaat tips ini adalah untuk memberikan psikologi kelegaan kepada anda. Selepas anda berjaya menyelesaikan sesuatu tugasan yang sukar, anda akan merasa sangat selesa kerana merasakan sebuah beban telah berjaya dialih. Tips ini memberi kepuasan kepada diri.

7. Memberitahu orang lain tentang tugasan anda

Contohnya, anda memberitahu kepada orang lain bahawa anda akan menyiapkan sesuatu tugasan dalam tempoh yang ditetapkan. Ini akan menimbulkan rasa tanggungjawab di dalam diri anda untuk melunaskan tugasan tersebut.

8. Elakkan berada di tempat yang mampu mengganggu anda

Contohnya anda boleh memilih untuk belajar di perpustakaan atau tempat lain yang lebih sunyi jika anda bimbang anda akan leka dengan internet.

thanks for reading and dropping by...
Chekgu Azrine mengomel : pesanan untuk diri sendiri jugak.. hope dapat kikis sifat suka bertangguh ni lagi.. anda suka bertangguh jugak ke??

2 comments:

Fatin Syahira said... Reply Comment

Fuh berguna sangat ni.
thanks sis =')
nak hujung2 sem ni banyak pulak assignments Huh.

Chekgu Azrine said... Reply Comment

Sbb akk mmg suka jugak bertangguh sis..thats y buat entry ni untuk kegunaan diri sendiri..hehe..anyway thanks for dropping by..