U Click Me...I Click U Back

Thursday, August 4, 2011

12 tahun 8 bulan dah kami bersama..alhamdulillah

Alhamdulillah..

syukur kehadrat MU Ya Allah..

setelah 13 tahun hidup berumahtangga..dan alhamdulillah dapat mengecapi nikmat Ramadhan bersama orang-orang tersayang..daripada berdua.. jadi bertiga.. dan berempat..dan akhirnya berlima.. dan insyaAllah.. ada rezeki me memang mahu anak lagi.. masih belum tutup kilang sebabnya nak mencuba nasib dapat boy lak.. doakan ye..:-)

biasalar.. sedangkan lidah lagikan tergigitkan.. kami suami isteri pun tak terkecuali daripada menghadapi dugaan2 dalam berumahtangga.. tanyala apa sahaja dugaan yg kami tempuhi... daripada masalah mula2 kami mahu berkahwin.. (faktor umur Mr Hubby).. masalah aku belajar dengan ada dua anak... masalah Mr Hubby nak adapt dengan perangai aku yg so childish..(aku kawen masa umur aku 18tahun)...masalah kewangan sebab aku belajar...bisnes Mr Hubby down.. mmg parak giler la kami masa tuh.. tapi berkat kesabaran dan kesetiaan kami.. semuanya berjalan dengan baik.. ALHAMDULILLAH..

masa belum kawen.. UITM's final project kat site area2 bangsar masa ni.. contractor tak menjadi katanya..

masa belajar di Uitm.. masa ni dah kawen dah...gatai no...(little bit blurry)

itu belum masuk bab2 cemburu tak bertempat Mr Hubby yg sampai sekarang masih tak boleh nak control lagi.. susah jugak nak handle.. sebab bila seseorang itu matanya dh dikaburi dengan cemburu buta.. mmg tak dapet nak nolongnya.. oleh itu.. kita sebagai isteri kena pandai main peranan utk mengurangkan tahap kecemburuan dengan mengamalkan kesederhanaan..contohnya apabila nak ke tempat kerja.. aku akan cuba make up sesimple mungkin bagi mengelakkan syak.. aku hanya akan melawa2 bila kuar dengan Mr Hubby... hehehe..

jangan salah sangka.. bkn perasan lawa ke apa erk.. faktor ini berlaku kerana perbezaan umur aku dan Mr Hubby yang jauh.. maka perkara ini berlaku.. sebab... berdasarkan pemerhatian aku.. mereka2 pasangan yang muda yang mempunya isteri yang gorgeous.. tp still tidak cemburu.. dan ada yg tak cemburu langsung... so tru this observation.. i made a conclusion that the factor of age difference play a role in this problem..

fyi.. Mr Hubby adalah seorang yang sangat sensitif.. jarang sekali aku merajuk dia pujuk tau.. and aku rasa sepanjang 13 tahun bersama.. tak pernah lagi aku merajuk dia pujuk.. maka aku pujuk diri sndiri jela.. hehehe.. selalunya dia majuk.. aku tiap2 hari pujuk..(nasib senang nak pujuk.. hahaha).. mungkin sebab faktor umur jugak kan??

aku mula menjadi ibu pada usia 21 tahun.. teringat lagi by the time nak giving birth to my 1st daughter.. Dr. Salleh.. gynae at Pusrawi told me..."mudanya u dah nak bersalin anak sulong erk".. then terus tanya umur Mr Hubby masa tuh... tp seriously.. at that time.. i feel so proud being a young mother... seriously.. sapa yang ada anak pada usia muda.. sure akan rasa apa yang aku rasa...

and now they are already big, tall and adorable.. rite??

walaupun semuanya girls.. tapi aku tak kisah.. the most precious is.. kakak dah pandai basuh pinggan yang berlambak2 dalam sinki... why should i ask more??

selepas selesai berlajar di Uitm.. aku keje dulu dalam setahun dan tried to pursue 1st degree at UPSI dan UiTM.. luckily.. i managed to get place for both U.. and my father and Mr Hubby eagerly to send me to UPSI and at that time i wanted to be at UiTM.. sebab duration dia 2 tahun je instead of UPSI.. taken 4 years to graduate...

bincang punya bincang.. dengan reason yang kukuh.. aku masuk UPSI sebab lepas habis senang kerja.. kerja dan terbentang depan mata.. and of coz.. as a goverment servantlakan..

and I am now a teacher!!

with a very happy family

16 comments:

amirah anis said... Reply Comment

alhamdulillah...good job!

proud to be ur niece... :)

*duit raya lebih tau* hihihihi

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Reply Comment

lepas ni ceritalah mcm mana boleh jumpa dan terjatuh chenta dgn hubby..untung juga kawin muda sbb muda lg anak-anak dh besar..

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Amirah Anis - insyaAllah.. duit raya kalau ada rezki lebih..

@Rina - insyaAllah.. saya terjumpa dengan Mr Hubby masa bekerja ngan dia.. dia bos saya.. hehehe

Hanis MY said... Reply Comment

sweetnya entry ni! kalau boleh sy pun nk jd young mum huhu tapi rezeki masing2 kan... ala hubby pun sama tak pernah pujuk gak wuwuwu...

Mama Zharfan said... Reply Comment

yang penting bahagia :) jodoh kita dh tertulis kat azali lagi :)

my hubbby bkn jenis jeles, cuma me tau dia jeles dgn sorang ajer ie my ex office mate--yg menaruh hati kat me..even sampai sekrg wpun si ex office mate tu dh kawin and beranak pinak hehhehe

Cikgu Jaja™ said... Reply Comment

hehe..sweet sweet..alam rumahtangga indah jer kan.. kalo loyal and faith sentiasa ada.. :) haii..bile laa me nk berumahtangga nie..hehe.doakan sy kak azrene

zaty said... Reply Comment

proud to be ur niece ;)

mama tims said... Reply Comment

rin..ko kawen umo 18?..aku br tau la..
ok la tu,aku kawen umo 22..dpt anak umo 23..

Kasih Ibu said... Reply Comment

bestnya muda2 lagi anak dah besar panjang...

igtkan hubby sy jer yg tak tau memujuk...last2 terpaksalah pujuk diri sendiri..hu..hu...

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Hanis My - insyaAllah.. ada rezki nanti..

@MZ - nasib baik tak terlalu jeles erk.. ada sbb tu dia jeles kat sorang tuh je.. kena tanya!!

@cikgu jaja - insyaAllah.. ada rezki cikgu...heheeh

@zaty - thanks my niece

@tims - timah.. yup.. aku kawen masa aku belajar sem 1 kat UiTM..

@kasih ibu - haah.. skang kejar kerjaya jek..alhamdulillah rezki saya jd ibu muda

nur farahin binti sulaiman said... Reply Comment

akak.. jodoh semua tue da di tangan Allah S.W.T.. x salah jodoh awal.. lagi oke.. hehehe.. cemburu tue tandanya sayang akak..=)

Mrs.Qarlista said... Reply Comment

kak rine..selame ni kalau tgk gambar kak rine satu family macam tak perasan je beza umur kak rine ngan husband tu..hehe. so sweet..padanla cik abang jeles tau. tanda sayang tu..risau wife die kene ngorat. semoga dikurniakan kebahagiaan yang berpanjangan..aminn..kak rine kawn umur 18? fuh..saye time tu basuh baju sendiri pun tak lepas. (mak kate). asal balik asrama je demand nak mak basuhkan. anak dara pemalas la time tu. hehe

Ijah EmoTemo said... Reply Comment

alhamdulillah :) sweet je bila bace entry ni :)

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@sis farahin - doakan kebahagian akak ye

@Nad - haah.. nak masuk 19 thaun dah masa tu.. tp dlm kad kawen umur akak 18 lar.. hehehe..thanks sebab doakan akak..

@IjahEmoTemo - thanks sis

Kak Aya said... Reply Comment

hmm kak aya senyum baca entry ni..tumpang merasa bahagia...semoga jodoh berkekalan hingga ke akhir hayat.

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@kak aya - thanks kak aya.. hehehe