U Click Me...I Click U Back

Friday, April 1, 2011

BANYAK anak... BANYAK ragam... hehhh

As salam

eh.. entry pertama di bulan April erk.. APRIL FOOL kan??

so hari ni chekgu azrine kena more careful.. takut menangis sat lagi kena tipu dek kawan2.. hehehe

faham2 jela.. kekawan kat sekolah tu memang kaki mengusik.. wat to do??

melalut ke mana dah ni...

ragam si anak-anak.. kata ada 3 anak.. so pelbagaila ragamnya.. dan perangai dorang ni aku tengok dari kecik sampai beso.. takde yang sama.. semua ada peel memasing.. kadang2 buat aku feninsssss... huhuhu

ok.. ok cerita pasal anak sulong aku nama Alyaa.. kami panggil dia "kakak"

Kakak ni lembut sikit bila time mood dia baik la.. yang paling aku tak berkenan bila suruh ambik barang ke apa ke.. dia akan pass arahan tu kat adik dia aka kak ngah.. and dia siap bg alasan la kenapa dia tak boleh ambik.. memula tu aku macam ok kan aje.. tp dh selalu kala ni.. jadi macam naik lemak je la kan.. so aku akan cakap elok2.. "kakak, umi suruh sapa ambik?".. then baru dia bangun and ambik.. kalau tak diajar.. akan naikla lemak dia.. huhuhu

lagi satu kakak ni rajin sikit bab2 ngemas barang2 dia.. contohnya buku2 sekolah dia.. kerja sekolah memang tak payah suruh.. sure dia akan buat bagi siap.. macam bertanggungjawab la jugak kalau dilihat dari sudut persekolahan.. cuma kadang2 bilik tidur dia tu menjerit2 jugak aku suruh kemas.. hehehe.. sure jiran2 heran.. suara tarzan mana la memekik weekend2 ni.. miaahahahaha...

kadang2 minah ni melawan gak cakap aku.. bila aku tunjuk hanger.. terus dia diam tau.. aku bukan ibu yang kejam erk.. tapi kalau bia.. memang dia sentiasa akan melawan aku.. so far aku cakap ngan dia elok2 je.. even aku marah.. suara aku masih slow je.. kadang2 je naik hantu tengok bilik sepah2.. time tu kua dah suara tarzan aku.. sebijik macam aku mengamuk kat anak2 murid kat sekolah.. hahaha.. (ini berlaku bila time mr hubby tak dak ye)

inilah my eldest daughter... Nur Alyaa nama diberi.. hehehe.. skang dah Tahun 4.. SK Taman Setia.. tak satu sekolah ngan aku pun..

nak cerita pasal my second daughter lak.. Nur Athirah nama diberi.. fuhh.. yang ni lagaknya sangat kasar okeh.. selalu kena tegur ngan abah dia pasal dia jalan macam lelaki.. aku pun selalu tegur.. "jalanla lembut2 sikit.. kak ngah kan perempuan".. watak dia yang selamba.. agak nakal... tapi bagus tang bila aku marah dia langsung tak menjawab macam kakak dia.. dia senyap je.. kering hati gakla minah nih.. hehehe..

lagi satu peel payah makan.. makan memilih.. sardin tak mainla.. kalau sambal sotong makan.. kicap sotong dia tak berapa.. peminat tegar telur dadar.. apa2 mesti request telur dadar..

di sekolah aku mengajar dia subjek sains, seni dan muzik.. berada di SK Taman Melawati 2 di Tahun 2 Azam,, kira satu sekolah dengan aku la...

so far pencapaian dlm mata pelajaran agak sederhana.. PKSR 1 recently.. she got all A excp science paper... frustla jugak.. sebab kak ngah ni pesen suka main bedal je jawapan tanpa baca betul2...abah dia siap cakap.."dah Ummi dia yang ngajar sains.. kena tanya cikgu dia ler".. pulak dah.. ala.. budak2 beso ni ajar2 sakan pun dia bukan ingat.. minat nak membaca pun susah nak bg timbul.. huhuhu...

my last.. aka adik.. belum last lagi kot.. hehehe.. doakan dapat boy lak lepas ni

Nur Amirah nama diberi.. suka mengamuk tak tahu apa nak jadi.. heehe..

iye.. ini budak tecit memang suka sangat menangis.. buat peel macam2.. yang tak masuk akal pun ada.. kadang2 weekend pun dia ajak g umah pengasuh dia yang dipanggik "cik nor".. haru woo..

suka sangat pakai jeans.. nak pujuk dia pakai baju.. kena tunjuk dia seluar jeans baru nak pakai... ibaratnya mmg jeans tu paling lawa la dia suka pakai.. even kalau aku or kakak2 dia pakai.. sure dia cakap.."wahh..umi pong akai jeans.. antik=cantik".. huhhuu.. memang suka jeansla pendek kata.. kalau aku cari skirt ke gaun ke.. aku beli ala2 jeans gak...

bab2 makan serah kat dia.. suka sangat makan nasi.. 10kali orang lain makan.. 10kali la dia mengadap weyy.. aku bising gak kadang2.. tp dia macam tak paham2.. hehehe.. dia nak jugak.. kalau kami makan sekali waktu dinner mostly dia la yang cakap banyak.. pandai suruh kakak2 dia makan sayur.. letakkan pinggan dia.. tak makan lak.. heheeh.. pandai suruh orang..

apa2 pun tetap bersyukur dikurniakan anak2 yang cerdik pandai.. dengar jangan ibu bapa.. sihat tubuh badan.. comel2.. sihat.. dan aku berdoa supaya mereka menjadi anak yang mempunyai hati yang baik.. bkn luaran sahaja nampak cantik.. dalaman juga.. jaga hati supaya jangan jadi busuk especially towards their sibs.. really hope so.. and sentiasa bergembira dan bersenang hati dengan kejayaan their sibs... insyaAllah...

doakan untuk aku ye kekawan...

~SELAMAT BERHUJUNG MINGGU~



1 comment:

mamasita said... Reply Comment

betul anak kita plak 2 boy dr segi karakter memang berbeza..apapun syukur atas kurniaan Allah..