U Click Me...I Click U Back

Sunday, April 3, 2011

Aku Kena 'Observed'

As salam

agak dah basi citer nih...

tapi nak citer gak kat sini.. tak pedulik..

inikan belog aku.. ko adooo?? hehehe...

last week on Wednesday... supposedly my turn to be observed by Puan Siti Azma (our PK Ko). After has been postponed for so many times, finally I have observed in previous Wednesday.. what a lucky day.. i guess??

memula tu aku masuk kelas awal drp biasa.. i mean class to be started at 1.40 but i managed to enter the class at 1.30 and asked the previous teacher to out earlier than usual..

after some briefings given to pupils.. aku macam rasa.. "hmm.. Pn ni tak jadi masuk kot".. then tepat kul 1.40 aku pun memulakan kelas cam biasa.. dan segala BBM yang dah aku buat.. aku terus menggunakannya.. tak sampai 10 minit.. Pn. Siti masuk dan terus duduk kat belakang tempat yang telah disediakan.. aku pun terus serahkan buku RPH aku dan teruskan mengajar.. perut dah banyak dah rama2 dok terbang sana sini... cuak dan nerbes beb!!

sepanjang 3 tahun aku menjadi guru.. tak pernah lagi kena observe dengan pentadbir sekolah.. sebab sebelum2 ni memang pentabbir yang sepatutnya observe aku tak pernah masuk.. maklumla pentadbir lelaki ni agak cool kot.. masa praktikal dulu banyak kali la kena observe.. hehehe.. ada 3x kot...
tajuk pengajaran aku hari tu berkenaan dengan Animals Grow., so aku buat aktiviti berkumpulan menggunakan beberapa contoh set gambar haiwan mengikut life cycle masing2.. contohnya life cycle of frog, mosquito dan juga butterfly...

caranya aku suruh dorang rearrange balik mengikut cara dia membesar.. sebab aku bagi contoh life cycle haiwan2 ni ialah kerana ada sesetengah haiwan yang look alike their parents dan some animals does not look alike their parents.. like frog.. it was tadpole when it small.. rite??(jadi budak2 sekolah rendah sat erk)

keadaan menjadi tidak terkawal sebab murid-murid too excited...

lastly... after all the tempekan done.. i asked them to present it at in front of the class and present about what its all about...DONE!!

sempat jugak aku bagi worksheets kat budak2 kelas untuk ditampal dalam buku sebagai latihan bagi topic yang telah diajar tadi..

LEGA.. SELESAI DAH SATU BEBAN

cer teka.. cer teka.. aku dapat berapa peratus???

3 comments:

Farrah Hasna said... Reply Comment

setakat ni saye pernah di observed dgn guru besar..huhu..ketar!

Nur Hanani said... Reply Comment

wah, ni mesti dapat 100% ni.. :) saya blom kena observe lagi. takutttt :)

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Farrah - belum pernah.. tp GB saya baik

@Nur Hanani - be cool.. heheeh.. buat2 mcm takde sapa tengok kita