U Click Me...I Click U Back

Sunday, January 16, 2011

Precious Moments Part 2

wah..dah masuk zaman UPSI dan perjuangan selama 4 tahun pun bermula...(awas ayat sangat SKEMA okeh)

malam pra graduan masa final year of study

ye kekawan, untuk merealisasikan impian untuk menjadi cikgu, so aku pun gatal2 tangan applied UPSI, sebab MR HUBBY suruh, bukan apa incase apa2 terjadi di masa hadapan, boleh aku back up ekonomi keluarga, dan aku setuju untuk apply.

untuk pengetahuan semua, aku tak berminat nak jadi cikgu pada asalnya, sebab aku rasa macam "eh, pandai sangat ke aku nak jadi cikgu nih?". tapi mungkin dengan kuasa Allah, dan izin dariNYA, aku berjaya mendapat tempat di UPSI, dan sekaligus bermulala balik perjalanan aku sebagai seorang pelajar jurusan perguruan.

oh, by the way, aku mendapat jurusan Pendidikan Sekolah Rendah intead of Sejarah, aku pun tak tahu kenapa boleh dapat jurusan lain daripada yang apply, tapi aku rasa sebab tak qualified kot and tak related dengan jurusan diploma aku..

semasa minggu orientasi, kami tidak dibenarkan untuk keluar melainkan pergi dan balik ke asrama yang disediakan, dan dalam tempoh tersebut jugak, to those yang bawa kenderaan sendiri tidak dibenarkan menggunakannya sebab pengangkutan bas disediakan untuk pergi dan ambil kami di fakulti, tapi selepas tamat seminggu orientasi, mereka dibenarkan membawa kenderaan sendiri..

kami pelajar-pelajar baru kemasukan 2003 di tempatkan di Kolej Proton City berdekatan dengan kilang proton. memang jauh la, sure kena ada pengangkutan untuk ke kelas dan susah kalau kelas pack, kena lepak2 je di fakulti until the next class..

posing semasa kelas biologi di Makmal Sains Bio
kenangan trip subjek geografi di Cameron Highlands
kami ke sini untuk menjalankan kajian penduduk orang asli di sini


semester pertama went well and for the next semester I decided to bring along my two daughters who had stayed with my mom dan oleh sebab kerinduan bagai nak giler and every weekends we have to go back to KL and u know, its all about money matter, so we decided to bring along them to Tg. Malim..

semester kedua, we shifted to Perumahan Awam 3, the placed that we rented a small house to shelter ourselves, even rumah kecik pun, but we satisfied and grateful to HIM...

and MR HUBBY dalam seminggu adalah 3-4 kali balik to visit us, or else, I will bring the kids to KL to see their Abah. begitula rutin kami sampai 4 tahun di Tg Malim.



sehingga la munculnya final year which is agak sengsara cause we had to do our practical first in order to complete our degree of education..

and the journey of practical moments started at Sekolah Kebangsaan Tg. Malim. aku tak tahula apa ntah tak kena dengan sekolah ni, tapi pentadbir dia aku tak berapa berkenan, especially the HEM, Cha plak tu, dia macam anti kami budak2 UPSI ni, and dia selalu mention that we all ada degree tapi tak pakai otak...boley??

14 weeks there were the hell to us..all the craziness and cilakeness, we just kept in our heart in order to get a better mark from them, and MR HUBBY used to bertengkar dengan pak guard there sebab tengking2 aku kat bilik guru..(aku tak de tempat nak mengadu so aku mengadu kat MR HUBBY jela, sapa suruh ko tengking akukan pak guard??)

tapi, disebaliknya, pelajar2 dan guru2 semua okeh dengan kami..ALHAMDULILLAH



genap 13 February 2008 aku berjaya menghadiri konvokesyen dengan a little sweety pie dalam my tummy...dah 6 bulan masa nih...alhamdulillah...

posing dengan muka yang sangat tembam...hehehe

Sarjana Muda Pendidikan Sekolah Rendah (kepujian)

sekarang dah menjadi seorang cikgu almost 3 years and hope akan melangkah ke bidang yang aku impikan di masa akan datang...dan sedang cuba berusaha ke arah itu..doakan ye


p/s: coming upnext, my 3rd UNI...

No comments: