U Click Me...I Click U Back

Tuesday, October 19, 2010

Perhimpunan Kebangsaan Guru 1 Malaysia

salam 1 Malaysia...eceh...KUALA LUMPUR: "Jika ikutkan hati, memang saya mahu berikan bonus sebulan gaji kepada 1.2 juta penjawat awam pada pembentangan Bajet 2011 tetapi sebagai Menteri Kewangan bertanggungjawab, saya tak boleh berbelanja lebih daripada pendapatan," kata Datuk Seri Najib Razak. Perdana Menteri berkata, jika beliau berbuat demikian, ia akan membabitkan perbelanjaan besar iaitu RM3.1 bilion.

“Sebab itu, sehabis-habis baik ialah dapat memberi Bantuan Khas Kewangan RM500 kepada kakitangan awam Gred 54 ke bawah.

“Kerajaan bermurah hati, kita panjangkan pemberian berkenaan kepada pesara kerajaan, walaupun mereka barangkali tidak ada anak di sekolah,” katanya pada Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, semalam, yang dihadiri kira-kira 14,000 guru.

Presiden CUEPACS, Omar Osman kelmarin berkata, CUEPACS gembira dengan Bajet 2011 yang memenuhi sebahagian besar tuntutan 1.24 juta penjawat awam selama ini, tetapi masih berharap kerajaan akan dapat memberikan bonus dua bulan gaji kepada mereka tahun ini.

Najib berkata, walaupun tiada pemberian bonus, kerajaan memberikan ganjaran lain yang memberi faedah kepada penjawat awam seperti cuti bersalin tidak melebihi 90 hari.

Sementara itu, Najib mahu empat perkara diberi perhatian dalam pelaksanaan sistem pendidikan negara, termasuk melahirkan masyarakat yang fasih dan mahir dalam dwibahasa, kerana setiap rakyat wajib dapat bertutur dalam bahasa kebangsaan dengan baik dan juga perlu fasih dan mahir dalam bahasa Inggeris.

“Jika boleh, mahir dalam tiga bahasa kerana ia dapat meningkatkan daya saing rakyat dan negara,” katanya.

Najib berkata, sistem pendidikan juga perlu mampu membangunkan keintelektualan generasi muda, iaitu tahu berfikir secara kreatif serta inovatif dan bukan menghafal serta memberi jawapan dalam peperiksaan.

sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Beriikutmampu/Article/

Sabtu lepas aku telah terpilih untuk menghadiri Perhimpunan Kebangsaan Guru 1 Malaysia yang julung kali di adakan di Stadium Putra Bukit Jalil...

Kata GB aku, ada amanat hendak disampaikan oleh PM kita...hari itu bermula dengan berkumpul di sekolah pada seawal jam 6.15 pagi. Kata bos kami Zamani, those yang mai lewat akan ditinggalkan oleh driver bas yang disediakan oleh pihak JPN untuk membawa kami ke Stadium Putra Bukit Jalil..

almaklumla, kalau dah namanya janji Melayu, maka datangla bas kami pada pukul 7 tepat, just imagine, dari gelap gulita kami sudah berada di sekolah, sudah terang pagi baru kami bertolak..

dalam perjalanan, kami dibekalkan dengan nasi lemak hasil tempahan dari kak mahani, sangat sedap okeh..

kami sampai lebih kurang pukul 8 pagi dan terus bergerak ke stadium dan tempat duduk telah disediakan mengikut negeri masing-masing...lebih kurang pukul 10 pagi, mereka mengumumkan ketibaan PM kita Datuk Najib dan tepukan gemuruh diberikan kepada beliau...

setelah lebih sejam berucap, terdapat beberapa nyanyian dan laungan yang diminta oleh pengerusi majlis untuk kami nyanyikan dan laungkan...dengan itu, maka berakhirla perhimpunan tersebut...lebih kurang pukul 2..kami semua selamat tiba di sekolah...

apa yang dapat aku simpulkan di sini, pengalaman yang dapat aku kutip sepanjang aku berada di sini, dengan pelbagai ragam para guru Malaysia, dan sesungguhnya aku BANGGA menjadi sebahagian daripada warga pendidik...!!

No comments: